Με καθυστέρηση μιας μέρας, υπενθυμίζουμε ότι στις 14 Μαρτίου 1879 γεννήθηκε ο Αlbert Einstein στην πόλη Ulm (Ούλμ) της νότιας Γερμανίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Υπήρξε θεωρητικός φυσικός και για το έργο του στην επιστήμη της φυσικής έλαβε το 1921 το βραβείο Nobel. Πέθανε στο Princeton των ΗΠΑ το 1955.
![]() |
Πηγή: thefabweb.com |
Προς το τέλος της ζωής του ερωτηθείς για το πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση τα σχολεία, ο Einstein απάντησε με τα παρακάτω λόγια: "Στην ιστορία της διδασκαλίας θα πρέπει να υπάρχει εκτενής συζήτηση αναφορικά με τις προσωπικοτήτες που ωφέλησαν την ανθρωπότητα μέσα από την ανεξαρτησία του χαρακτήρα και την κριτική ικανότητά (τους)" (Isaacson, 2007, σ. 6).
Κλείνουμε την σύντομη (πρόχειρη και ελλιπέστατη) ενθυμητική ανάρτησή μας στον Einstein με την ακόλουθη φράση του ίδιου: "Η φαντασία είναι σημαντικότερη από την γνώση" (όπ. παρ., σ. 7) [η υπογράμμιση δική μας].
Isaacson, W. (2007). Einstein. His life and Universe. New York: Simon & Schuster.
http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1921/einstein-bio.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1921/einstein-bio.html
Και για να κάνω την -ελπίζω όχι ατυχή- συσχέτιση με την επιστήμη μας παραθέτω τον εξής σύνδεσμο: http://cobalus.wordpress.com/2012/09/24/freud-einstein/ . Πρόκειται για επιστολές των Αϊνστάιν και Φρόυντ, που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους μετά από πρόσκληση της Κοινωνίας των Εθνών, με θέμα τη δυνατότητα απελευθέρωσης του ανθρώπου από τον φόβο του πολέμου.
ReplyDeleteΟπ, ευχαριστούμε Ζωή!
ReplyDeleteΒασικά, πολύ ενδιαφέρον....αλλά θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον εάν υπήρχε ,μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και διάθεση διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών! Ας συνεχίσουν να υπάρχουν ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές αναρτήσεις!
Ave!!